Kako do bolj belih zob?

Vsi želimo lep nasmeh, h kateremu spada tudi snežnobela barva zob. Mlečni zobje so, kot že samo ime pove, bolj svetli od stalnih, saj imajo mleku podobno barvo. Ti odtenki so pri večini otrok podobni, medtem ko se pri stalnih zobeh pri posameznikih bolj razlikujejo.

Na barvo zoba lahko vplivajo različni dejavniki. Osnovna je dedna in je odvisna od strukture, debeline sklenine in dentina. Tanjša, kot je sklenina, bolj rumeni so zobje. Tudi s starostjo je zaradi tega tanjšanja barva zob nekoliko bolj rumenkasta oziroma sivkasta.

Sčasoma jih lahko zabarvata tudi hrana in pijača, najbolj kava, pravi (zeleni) čaji, tobak … Na sklenini se pojavijo madeži. Površinske odstranimo s peskanjem in poliranjem zobne površine, pri globinskih je potrebno beljenje zob.

Slednje je postopek, ki se ga izvaja na več različnih načinov. V osnovi ločimo ordinacijsko in domače beljenje. Prvo se izvaja z višjimi koncentracijami belilne snovi, ki se jih nanese na zobe in presvetljuje z lučko. Občutljivost zob je pri tej metodi večja.

V ordinaciji Modri zob se poslužujemo domačega beljenja z belilnimi folijami. Tak način je varen in učinkovit. V ordinaciji se vzame odtis zob, ki se ga pošlje k tehniku.  Ta izdela individualni nosilec. Vanjo se iztisne belilni gel, nato pa se jo nosi ponoči, do 10 dni. Beljenje se lahko prekine prej, odvisno od odtenka zob, ki ga želimo doseči. Nov barvni odtenek se obdrži 2 do 3 leta, lahko tudi dlje, odvisno od navad in razvad. Nato se postopek beljenja ponovi z že obstoječimi folijami.

Glavna učinkovina belilnih sredstev je  karbamid peroksid, katerega vsebnost v gelih se giblje od 10 do 16 odstotkov (je enako kot 3 ali 6 odstotkov vodikovega peroksida, ki je zakonsko dovoljena meja). Strah pred škodljivostjo beljenja je odveč, saj so študije dokazale, da je poškodba sklenine le minimalna. V primerjavi s sladkimi brezalkoholnimi in gaziranimi pijačami jo beljenje poškoduje celo manj.

Se pa slednje odsvetuje ljudem, ki imajo zabarvane zobe zaradi zdravil, močno obrabljene ali pa imajo številne zalivke v sprednjem vidnem sektorju. Z belilnim gelom namreč pobelimo samo lastno sklenino in ne umetnih materialov v ustih. Pred tem je tako priporočljiva menjava teh materialov ali razmišljanje o luskah.

Deli na socialnih omrežjih:

Pacienti nas obožujejo

... in tudi njihove nove nasmehe! :)

5/5
Tina in Barbara sta prijazni, pozorni in strokovni. Moj iskren poklon. Prvič v življenju se mi ni mudilo domov. Hvala in želim vama obilo uspeha!
Picture of Boris M.
Boris M.

Modri zob Nova Gorica

5/5
Ordinacija, kjer dobiš občutek, da tvoje počutje iz zdravje nekaj štejeta. Prijazni, strokovni, moderna oprema. Toplo priporočam!
Picture of Tomaž S.
Tomaž S.

Modri zob Ptuj

5/5
Cene so višje, a hitra pomoč je neprecenljiva. Odpravili bolečino in se trudili za brezbolečinsko zdravljenje. Upamo na uspešen izid! 🙏😊
Picture of Sara Š.
Sara Š.

Modri zob Ptuj

5/5
Zelo prijazno osebje, sproščeno vzdušje in kakovostna storitev. Dovolj zanesljivi, da se z veseljem vračam tudi iz tujine. Toplo priporočam!
Picture of Gaja K.
Gaja K.

Modri zob Ptuj

5/5
Strokovno celostno svetovanje, prijazno osebje in sodobna oprema. Zelo sem zadovoljen s storitvijo in z veseljem priporočam ostalim.
Picture of Grega P.
Grega P.

Modri zob Kranj

5/5
Redno obiskujem Modri zob že nekaj let in jih ne zamenjam. Prijazni, prilagodljivi in razumevajoči. Odlični, toplo priporočam vsem! 👍😊
Picture of Tjaša B.
Tjaša B.

Modri zob Kranj