Estetsko zobozdravstvo

Kako poteka beljenje zob pri zobozdravniku?

Sam postopek beljenja zob (zoba) se v osnovi loči na beljenje tistih, ki so zdravi (še imajo živec), in potemnelih avitalnih (torej teh, ki so že bili zdravljeni in so brez živca). Slednje belimo od znotraj, na mestu, kjer je prej bil živec, saj je vzrok za zabarvanje v tem prostoru. V posamezen potemnel zob tako vstavimo belilni gel na osnovi vodikovega peroksida in ta vložek menjujemo v enotedenskem presledku. Po največ treh menjavah belilnega vložka običajno dosežemo želeno svetlost zoba.
Zdrave zobe pa seveda belimo od zunaj, pri čemer se običajno lotimo tistih, ki se vidijo ob nasmehu. Lahko so notranje in/ali zunanje zabarvani. Pri zunanjem zabarvanju zdravega zoba so običajno zabarvane zobne obloge (zobni kamen), recimo zaradi barvil iz hrane ali kajenja. Zabarvane obloge preprosto odstranimo z zob s posebnimi pripomočki in peskanjem.
Notranja zabarvanja, ki nastanejo zaradi staranja in prav tako že omenjenih barvil ter zaradi nekaterih zdravil ali bolezenskih stanj, pa zahtevajo beljenje. V tem primeru sta zabarvani sama sklenina in spodaj ležeča zobovina.

Nazaj na Estetsko zobozdravstvo