Zobna protetika

Kakšna je primerna higiena pri implantatih?

Za implantat moramo skrbeti ne samo z dobro, ampak z izvrstno domačo ustno higieno, pomembni pa so tudi redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku. Ti naj bodo po vstavitvi implantatov nekajkrat na vsake 3 mesece, dokler ne ocenimo, da tako pogosti pregledi več niso potrebni in pacienta naročamo na vsake pol leta. Zobozdravnik na takšnih pregledih ocenjuje zdravje tkiv ob implantatu, enkrat na leto pa tudi opravi rentgensko slikanje, s katerim zazna morebitno prizadetost kosti ob zobnem vsadku. Na vsakih šest mesecev je treba tudi očistiti obloge okrog implantata, kar se nikakor ne sme storiti s »čistilcem kamna«, ki ga sicer uporabljamo za čiščenje trdih zobnih oblog ob zobu, ampak je treba uporabiti posebne plastične ali karbonske inštrumente. Ti ne poškodujejo visoko polirane površine implantata. Hrapavost, ki bi nastala zaradi uporabe nepravilnih pripomočkov, bi pomenila zadrževanje večjih količin bakterijskih zobnih oblog in s tem dodatno vnetje.
Če zobozdravnik ob pregledu ugotovi, da je ob implantatu že prišlo do raztapljanja kosti, pa je treba pristopiti s kirurškim posegom, pri katerem lahko odstranimo vnetno tkivo. Za dolgoročni uspeh implantatov pa je najpomembnejša njihova domača nega. Da bo ta učinkovita, je dobro upoštevati nekaj priporočil. Izrednega pomena je, na primer, redno čiščenje medzobnih prostorov ob implantatih. Zanje skrbimo dvakrat na dan z zobno nitko ali z medzobnimi ščetkami (primerne so le tiste, ki imajo plastificirano žico, na katero so pričvrščene ščetine, saj tako ne povzročijo škode na poliranem delu implantata).
Električna zobna ščetka je za čiščenje implantatov še posebej primerna, saj lahko nekoliko globlje odstrani zobne obloge. Če uporabljate ročno zobno ščetko, pa naj ima ta mehke ščetine. Tudi takšno čiščenje opravljamo dvakrat na dan.
Seveda ne smemo pozabiti na čiščenje vseh naravnih zob in prevlek na implantatih.

Nazaj na Zobna protetika