Ustna higiena

Kakšna je primerna ustna higiena?

Redne in temeljite ustne higiene ne moremo ustrezno vzdrževati brez pravih pripomočkov. Mednje spada seveda zobna ščetka, lahko je ročna ali električna. Zobe si natančno očistimo dvakrat na dan, z zelo mehko ščetko je priporočljivo ščetkati 7–10 minut, s srednje trdo pa 3–4 minute. Zobe si umijemo zjutraj, takoj ko vstanemo, in zvečer, tik pred spanjem.
S ščetko pa vendarle očistimo samo 60 odstotkov zobnih površin, medzobne prostore pa po navadi težko dosežemo. Ravno na teh medzobnih površinah naših zob zobozdravniki srečamo največ zobne gnilobe in najgloblje parodontalne žepke.
Za čiščenje medzobnih prostorov je najprimernejša zobna nitka, ki je nujni del primerne ustne higiene. Nadomesti jo lahko tudi medzobna ščetka, ki jo priporočajo posebej za ljudi s fiksnimi ortodontskimi aparati, implantati ali malo večjimi medzobnimi prostori.
Čiščenje medzobnih prostorov z nitko ali medzobnimi ščetkami je potrebno najmanj enkrat na dan (zvečer).
Pozabiti ne smemo niti na redne obiske pri zobozdravniku, ki bo pregledal naše zobe ter odstranil morebitne trde obloge (zobni kamen), ki jih sami ne moremo.

Nazaj na Ustna higiena