Estetsko zobozdravstvo

Katere možnosti za polepšanje nasmeha obstajajo?

Danes lahko zobe polepšamo na različne načine:

a) Beljenje
Zelo aktualen način je zunanje beljenje zob. Belimo tudi posamezne zobe, ki so potemneli zaradi poškodbe ali zaradi koreninskega zdravljenja. Tu so še zobni diamantki, ki pa morajo biti res krona in pika na i zdravim zobem.

b) Ravnanje zob
Nepravilno postavljene zobe lahko korigirajo ortodonti. Kadar je izvor nepravilno postavljenih zob kost, v kateri so zobje (npr. habsburška brada – spodnji zobje pred zgornjimi), potem mora maksilofacialni kirurg s sodelovanjem ortodonta ta odstopanja urediti s kirurškim posegom.

c) Saniranje manjših luknjic v zobeh
Zobe z majhnimi luknjicami lepo uredimo s sodobnimi belimi plombirnimi materiali, tudi malo večje dograditve so rešljive na podoben način.

c) Nadomeščanje manjkajočih zob
Manjkajoče zobe lahko v današnjem času (če je za to dovolj kosti) nadomestimo z zobnimi vsadki in na njih pritrdimo zobne krone.
Če imajo zobje večje luknjice oziroma jih dosti manjka, jih nadgradimo z zatičkom z nazidkom (po domače “štiftom”) ter nanj cementiramo zobno krono.
Predvsem pri nadomeščanju zob v vidnem sektorju se raje odločimo za v celoti bele prevleke, t. i. polnoporcelanske prevleke ali celo zobne luske, zadajšnje zobe pa lahko prevlečemo s kovinsko porcelanskimi prevlekami. To so tiste, katerih jedro je iz kovine, na to pa se nanese plast porcelana, ki zelo lepo imitira obliko in prav tako barvo zoba.

d) Saniranje večjih luknjic v zobeh oziroma nadomeščanje večjih delov zoba
Nadomeščanje velikih zalivk ali plombiranje zob z velikimi luknjami, vendar še vedno ne tako velikimi, da bi se odločili za prevleko, predstavlja za zobozdravnika vedno znova velik izziv. Z direktno izdelavo zalivke, torej z direktnim nanosom belega materiala na tako okrnjen zob, se spopadamo s slabo lastnostjo teh materialov – krčenjem, ko se tak material z lučko trdi.
Ker je bela zalivka lepljena na preostanek zoba, se lahko zgodi, da ob njenem krčenju poči preostali del zoba. Zgodi se lahko tudi, da zaradi skrčka zalivka hitreje popusti in tako med zobom in zalivko nastane špranja, kjer se bakterije zlahka zadržujejo in tako povzročijo nastanek sekundarnega kariesa (karies med zalivko in zobom).
Zaradi zgoraj naštetih pomanjkljivosti je idealna rešitev inlej (tudi onlej ali overlej, odvisno od velikosti).
Gre za zelo estetsko in tudi funkcionalno najboljšo rešitev za nadomeščanje večjega dela zoba. Gre za indirektno metodo izdelave “plombe”, kjer zob po določenih načelih pripravimo in stanje odtisnemo. Na podlagi tega odtisa tehnik v laboratoriju izdela inlej, torej plombo izven ust, ki jo zobozdravnik pri naslednjem obisku cementira oziroma zalepi na okrnjen zob. Rezultat je estetsko zelo lep zob, ki se anatomsko skoraj ne razlikuje od zdravega zoba.
Restavriranje zoba s pomočjo inleja je tudi trpežnejša in dolgotrajnejša rešitev od isto velike direktne plombe. Ker nismo naredili prevleke, smo tako ohranili preostali (neprizadet) del zoba in na ta način delovali ohranitveno (konzervativno).

Nazaj na Estetsko zobozdravstvo