Otroško zobozdravstvo

Kdaj in kako bi se naj začela ustrezna skrb za malčkove zobe?

Običajno otrokom približno pri šestih mesecih izrastejo prvi spodnji sekalci. To je tudi čas za začetek čiščenja zob. Seveda pa se priprave pričnejo že prej. Pred izrastjo prvih zob je priporočljivo otroku dati mehko zobno ščetko, s katero naj se igra in jo grize. Dandanes je na voljo veliko različnih pripomočkov.
Tako se tudi z našo pomočjo že pred izrastjo zobkov privadi na neko novo dogajanje v ustih. To nam olajša prehod na ščetkanje zobkov, ki jih posledično lažje očistimo. Kasneje, ko izraste še več zob, pa je otrok vsakodnevnega čiščenja že navajen in ga lepo sprejema.
Velikokrat so v začetku otroci uporniški, vendar moramo starši vztrajati – seveda ne na silo, s katero lahko povzročimo odpor do umivanja zob. Uporabimo lahko par zvijač: dobro se, na primer, obnesejo pravljice ali kakšna druga »kopalniška animacija«. Če pa v začetku nikakor ne gre umiti zob s ščetko, bo vsaj nekaj koristi, če jih obrišemo z vlažno gazo ali pa uporabimo posebne silikonske naprstnike, ki imajo na koncu silikonske ščetine.

Nazaj na Otroško zobozdravstvo