Estetsko zobozdravstvo

Kdaj poseči po estetskem zobozdravstvu?

Lepi in zdravi zobje ter posledično bel nasmeh so v današnjem času vrednota, za katero se je treba potruditi. Ohraniti zobe zdrave je predvsem odgovornost posameznika. Šele ko smo s pomočjo primerne higiene zaustavili morebitne težave z obzobnimi tkivi (vneto dlesen – gingivitis ali vnetje globlje ležečih obzobnih tkiv – parodontitis) ter napredovanje kariesa, je čas za razmišljanje o estetskem zobozdravstvu.
Pregovor »lepota je v očeh opazovalca« v zobozdravstvu delno drži. Najpomembnejši v tej enačbi je opazovalec lastnih zob. Če je nekdo z videzom svojih zob nezadovoljen, potem je po navadi to sprožilni dejavnik, zaradi katerega poseže po estetskih storitvah pri zobozdravniku. Ta osebni okus in samopodobo pa delno določajo tudi socialni faktorji in družba, v kateri živimo.
V splošnem v estetiki zob obstajajo vodila, kako naj bi bil videti lep nasmeh. Govorimo o različnih proporcih obraza, zob, liniji smeha, ustnih kotih, linijah griznih robov zob, asimetrijah, rdeče-beli estetiki … Vendar so to le smernice in navodila, v katerih se zobozdravnik skupaj s pacientom in njegovim subjektivnim videnjem lastnih zob znajde.

Nazaj na Estetsko zobozdravstvo