Estetsko zobozdravstvo

So učinki zadovoljivi po vsakem beljenju ali kdaj tudi beljenje ne pomaga?

Praviloma se zlahka pobelijo zobje, ki so rumenkasti zaradi staranja, kajenja in/ali pitja kave.
Zunanje beljenje se večinoma izvaja z vodikovim peroksidom. Ta prodre v sklenino in dentin ter razbarva barvila (organske molekule), ki so se sčasoma tam nabrale. V obliki belilnega gela ga nanesemo na zobe, poprej zaščitimo dlesen in ga ob aktivaciji z lučko (ki z dvigom temperature poveča učinkovitost belilnega gela) pustimo delovati 15 minut. Tekom enega zobozdravniškega obiska ponovimo te 15-minutne seje največ štirikrat.
Za izvedbo zunanjega beljenja moramo zadostiti nekaterim pogojem. Zobje in dlesni morajo biti zdravi in zobje pred beljenjem temeljito profesionalno očiščeni, kar zajema čiščenje kamna in peskanje. Prav tako moramo zaradi večje koncentracije peroksida, ki se uporablja pri profesionalnem zunanjem beljenju zob, poskrbeti za natančno zaščito dlesni, da se med procesom kemično ne opečejo.
Beljenje lahko izvajamo tudi doma s t. i. belilnimi „trayi“ (nosilci). Gre za prozorne folije, ki se izdelajo na podlagi odtisa vaših zob in se jim natančno prilegajo. Na notranjo stran teh folij nanesemo belilni gel in tako folijo nosimo med spanjem. Postopek ponovimo 7- do 10-krat in tako z manjšo koncentracijo in daljšim časom izpostavljenosti zob belilu dosežemo enak učinek kot z ordinacijskim beljenjem.

Nazaj na Estetsko zobozdravstvo